سموم غذایی که از آنها بی خبریم
به گزارش دنیای راه راه، بسیاری از مردم از به جامانده های شیمیایی و آلاینده هایی مانند میکروپلاستیک ها که در غذاهای ما یافت می شوند مطلع هستند اما آنچه کمتر شناخته شده، این است که وعده های غذایی ما اغلب حاوی سموم طبیعی هستند.
این سموم، ترکیبات شیمیایی هستند که گیاهان برای محافظت از خود در برابر حشرات و میکروارگانیسم ها فراوری می نمایند. غذاهایی مانند لوبیا و سیب زمینی نمونه های رایجی از این نوع با سموم طبیعی هستند.
نتایج نظرسنجی اخیر موسسه فدرال آلمان در ارزیابی ریسک (BfR)، مطلعی عمومی را در خصوص این سموم طبیعی روشن و معین کرد تنها حدود 47 درصد از شرکت نمایندگان از این سموم گیاهی مطلع بودند.
علاوه بر این، در حالی که آلاینده های مصنوعی مانند بقایای محصولات محافظت از گیاهان و سایر آلاینده ها مانند فلزات سنگین به ترتیب 63 درصد و 62 درصد از پاسخ دهندگان را نگران نموده است، فقط 27 درصد نسبت به سموم طبیعی ابراز نگرانی نموده اند.
پروفسور آندریاس هنسل، مدیر این موسسه، بینش کلیدی از این نظرسنجی را برجسته کرد؛ اغلب افراد خطرات طبیعی را دست کم می گیرند، در حالی که خطرات مصنوعی بیش از حد مورد تاکید آنان قرار می گیرند. این بینش به شکاف قابل توجهی در درک و درک عمومی از ایمنی مواد غذایی اشاره دارد.
این نظرسنجی بعلاوه فراوانی مصرف غذاهای خام گیاهی را که اغلب منابع سموم طبیعی هستند، مورد آنالیز قرار داده است؛ حدود 34 درصد از پاسخ دهندگان این غذاها را به طور مکرر، 45 درصد گاهی اوقات یا به ندرت و 19 درصد به ندرت یا اصلا مصرف نمی نمایند.
هنگامی که از آنان خواسته شد که غذاهای حاوی سموم طبیعی را بدون هیچ اولویتی نام ببرند، 15 درصد از پاسخ دهندگان ابتدا سیب زمینی را ذکر کردند. پس از آن گوجه فرنگی و لوبیا خام هر کدام با 9 درصد و قارچ با پنج درصد ذکر شدند.
علی رغم شیوع این غذاها در رژیم های غذایی، بیش از نیمی از پاسخ دهندگان (53درصد) اظهار کردند که در خصوص سموم گیاهی اطلاعات ضعیفی دارند و تنها بخش کوچکی (هشت درصد) احساس کردند که به خوبی از آنها مطلع هستند.
اصطلاحات پسماندها و آلاینده ها اغلب در بحث های مربوط به ایمنی مواد غذایی با هم مخلوط می شوند. پسماندها به مقادیر کمی از مواد به جامانده محصولات غذایی مانند میوه ها، سبزیجات یا غلات پس از استفاده، اشاره دارد. با این حال، آلاینده ها مواد ناخواسته ای هستند که به طور تصادفی یا به طور طبیعی یا به وسیله فعالیت های انسانی وارد غذا می شوند و می توانند برای سلامتی مضر باشند.
محققان این تحقیق بعلاوه موضوع کپک در غذا را مورد آنالیز قرار دادند که نگرانی مرتبط با حضور سموم طبیعی در مواد غذایی است. سموم کپک، حتی در مقادیر کم، هم برای انسان و هم برای حیوانات مضر است. به عنوان مثال، مربای کپک زده باید کاملا دور ریخته گردد، با این حال 25 درصد از پاسخ دهندگان اعتراف کردند که فقط قسمت کپک زده را حذف نموده و بقیه را مصرف نموده اند.
به طور مشابه، هنگام برخورد با انواع توت های کپک زده، میوه های آسیب دیده نیز همین رفتار را داشتند و بیان کردند که اطراف آنها برای مصرف بی خطر هستند و 60 درصد از پاسخ دهندگان از این روش پیروی می کردند.
این یافته ها بر احتیاج حیاتی برای آموزش عمومی بهتر و انتشار اطلاعات در خصوص وجود و خطرات سموم طبیعی در غذاها تاکید می نماید. درک این خطرات برای تصمیم گیری مطلعانه در خصوص ایمنی و سلامت مواد غذایی بسیار مهم است.
منبع: گردشبان