طرز تهیه اشکنه کشک به 2 روش اصیل و خوشمزه
به گزارش دنیای راه راه، اشکنه کشک غذایی بسیار ساده است که با پیاز، روغن و کشک درست می گردد. اشکنه کشک زرد و اشکنه کشک مشهدی با گردو و تخم خربزه انواع خوشمزه این غذا هستند. مواد اصلی همه یکسان است و در تهیه هر کدام، یک ماده خاص به کار می رود که وجه تمایز آن ها محسوب می گردد.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - اشکنه کشک یکی از انواع اشکنه است که در تهیه آن علاوه بر روغن، پیاز و آب از کشک استفاه می گردد. به همین دلیل غذایی بسیار سنگین است و خوردن آن به عنوان شام اصلا توصیه نمی گردد. بهتر است این غذا به عنوان صبحانه یا نهار سرو گردد که بعد از آن وقت کافی برای فعالیت داشته باشید. اشکنه کشک زرد و اشکنه کشک مشهدی محبوب ترین اشکنه های موجود در بین مردم ایران هستند.
1. طرز تهیه اشکنه کشک زرد
این نوع غذا زابلی است و در آن از نوعی پودر کشک محلی استفاده می گردد که عطر و بوی خاصی دارد و زرد رنگ است. این نوع کشک به صورت سنتی فقط در استان سیستان و بلوچستان و با استفاده از ادویه های خاصی درست می گردد. روش تهیه کشک زرد با کشک های معمولی فرق می نماید؛ کشک زرد زابلی را از ترکیب بلغور گندم، لبنیات، سیر، دانه شوید، دانه زیره سبز یا سیاه، دانه گشنیز، پودر زردچوبه، مقداری نمک و دوغ درست می نمایند در حالی که کشک های معمولی یک فرآورده لبنی هستند.
مواد لازم | |
پیاز عظیم | 1 عدد |
کشک خشک زرد | 4 قاشق غذاخوری |
روغن | 4 قاشق غذاخوری |
آب یا آبگوشت | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- پیاز را به صورت خلالی ریز خرد نموده و در قابلمه با روغن روی حرارت ملایم سرخ کنید تا طلایی گردد.
- پودر کشک را به پیاز اضافه نموده، هم بزنید و 3-2 دقیقه کشک را با پیاز تفت دهید.
- آب یا آبگوشت را کم کم به کشک اضافه کنید و هم بزنید. سپس اجازه دهید روی حرارت ملایم بجوشد تا کشک در آب حل گردد.
- حدود 15-10 دقیقه صبر کنید تا کشک بجوشد و غلظت آن مانند ماست یا شل گردد.
- وقتی اشکنه جا افتاد و به غلظت مناسب رسید، از روی حرارت بردارید، در ظرف مناسب بکشید و در آن نان تریت کنید.
چند نکته مهم
- روغنی که برای سرخ کردن پیاز استفاده می کنید بهتر است روغن حیوانی زرد باشد.
- برای هر نفر یک قاشق غذاخوری پودر کشک مناسب است.
- مراقب باشید آب یا آبگوشت را یک مرتبه اضافه نکنید، چون این نوع اشکنه نباید آبکی باشد بلکه باید کمی غلیظ باشد.
- میزان آب یا آبگوشتی که به غذا اضافه می کنید به کیفیت کشک بستگی دارد.
- در صورت تمایل می توانید چند حبه سیر را له نموده و هنگامی که پیاز نرم شد به آن اضافه کنید تا با هم سرخ شوند.
- در صورت تمایل می توانید چند عدد گوجه فرنگی را خرد نموده و هنگامی که پیاز سرخ شد به ان اضافه نموده و تفت دهید. سپس بقیه مواد را اضافه کنید. در این صورت اشکنه کشک با گوجه خواهید داشت که آن هم طعم منحصر به فردی دارد.
2. طرز تهیه اشکنه کشک مشهدی با گردو و تخم خربزه
این غذای خوشمزه یکی از غذا های سنتی استان خراسان است که امروزه در سایر مناطق ایران نیز شهرت یافته است. اشکنه کشک را در استان خراسان با مغز گردو و شیره تخم خربزه درست می نمایند که به اشکنه کشک مشهدی معروف است.
مواد لازم | |
کشک ساییده | 250 گرم |
روغن | 5 قاشق غذاخوری |
پیاز یزرگ | 1 عدد |
نعنا خشک | 1-2 قاشق غذاخوذی |
مغز گردوی خرد شده | 200 گرم |
تخم خربزه مشهدی | 200 گرم |
آب | 3 لیوان |
فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- تخم خربزه را کمی تفت دهید تا بوداده گردد و پس از سرد شدن آسیاب کنید. 3 لیوان آب به آن اضافه کنید و هم بزنید، سپس صاف کنید تا پوست آن گرفته شده و شیره آن خارج گردد. شیره تخم خربزه را کنار بگذارید و مشغول ادامه کار شوید.
- پیاز را ریز خرد نموده و با روغن روی حرارت ملایم سرخ کنید تا طلایی گردد.
- مغز گردوی خرد شده را به پیاز اضافه نموده و 3-2 دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید تا روغن آن خارج گردد، ولی مراقب باشید گردو نسوزد.
- نعنا خشک و زردچوبه را اضافه نموده و هم بزنید، سپس کشک را اضافه کنید و مواد را مخلوط کنید.
- حدود 4-3 دقیقه به تفت دادن مواد روی حرارت ملایم ادامه دهید، سپس شیره تخم خربزه را به قابلمه اضافه کنید.
- حرارت را متوسط کنید و اجازه دهید کشک بجوشد و اشکنه کمی غلیظ گردد.
- در پایان مقداری فلفل به غذا اضافه نموده و از روی حرارت بردارید.
دو نکته
- استفاده از شیره تخم خربزه در این نوع اشکنه اختیاری است و در صورت تمایل می توانید حذف نموده و به جای آن از آب ساده استفاه کنید.
- از آنجا که کشک مورد استفاده شور است، در این غذا از نمک استفاده نمی گردد.