برای درمان اگزما چی بخوریم؟
به گزارش دنیای راه راه، اگزما نوعی التهاب پوستی است. این التهاب که با نام درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) هم از آن یاد می گردد، می تواند منجر به خشکی، سوزش، قرمزی، خارش یا حتی تاول زدن پوست گردد. افرادی که دچار اگزمای پوستی هستند اغلب دوره هایی را تجربه می نمایند که علائم اگزمای پوست در آن ها شدید می گردد. در سوی مقابل ممکن است دوره هایی هم وجود داشته باشد که همه علائم بهبود پیدا می نماید و از بین می رود.

آیا رژیم غذایی می تواند باعث درمان اگزما گردد؟
در حالی که درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیت های غذایی می تواند باعث تحریک اگزما و شعله ور شدن آن گردد. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز نمایند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژی های غذایی هم هستند. اما نوع حساسیت غذایی و مقدار ارتباط آلرژی غذایی به اگزمای پوستی هر فرد می تواند متفاوت باشد. حساسیت های غذایی رایجی که با اگزمای پوستی مرتبط هستند معمولا شامل موارد زیر است:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- محصولات سویا
- گلوتن
- مغزها (خشکبار)
- ماهی
- صدف
خوردن این غذاها لزوما باعث اگزما نمی گردد، اما این غذاها یا غذاهای دیگر می توانند اگزمای پوستی را تحریک نمایند و باعث بیشتر یا بدتر شدن شرایط آن شوند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب با اگزما کلید کنترل انواع اگزمای پوستی است.
بر اساس آمار آموزشگاه آلرژی، آسم و ایمنی شناسی امریکا، در سال 2015 تعداد 5.6 درصد از بچه ها در آمریکا (4.1 میلیون بچه) دارای حساسیت غذایی تشخیص داده شده اند. اما حساسیت غذایی در بین افرادی که اگزمای پوستی دارند بسیار رایج است؛ حدود 30 درصد از بچه ها زیر 5 سالی که اگزما دارند، دارای حداقل یک حساسیت غذایی هستند. محققین طبق تحقیقاتی که سال 2014 در مجله Investigative Dermatology به چاپ رسید، درماتیت آتوپیک را که رایج ترین نوع اگزما است به عنوان بزرگ ترین عامل در افزایش حساسیت غذایی در نوزادان دانستند. این آلرژی ها می توانند باعث واکنش های مختلف مثل اگزما، بیماری های دستگاه گوارشی و تنگی نفس شوند. اگر کودک شما چنین واکنش هایی را بعد از خوردن غذا نشان می دهد، باید نزد پزشک متخصص تست آلرژی انجام دهد تا تعیین گردد که به چه مواد غذایی حساسیت دارد.
چه غذاهایی برای کاهش علائم اگزما مناسب است؟
خوردن غذاهایی که تاثیر ضدالتهابی در بدن دارند می تواند باعث کاهش علائم اگزما گردد.
ماهی های روغنی
ممکن است بتوانید علائم اگزما را با مصرف ماهی های روغنی مثل سالمون و شاه ماهی کاهش دهید. روغن ماهی دارای مقدار زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 است و امگا 3 خاصیت ضد التهابی قوی دارد. شما حتی می توانید برای بهره مند شدن از امگا 3 از قرص های مکمل امگا 3 بهره ببرید. به طور کلی توصیه می گردد به صورت روزانه حداقل 250 میلی گرم اسید چرب امگا 3 دریافت کنید که برترین حالت دریافت آن از غذا است.
غذاهای دارای کوئرستین
کوئرستین (Quercetin) فلاونولی بر پایه گیاهی است که به بسیاری از گیاهان، گل ها، میوه ها و سبزیجات یاری می نماید تا رنگ خودشان را به دست بیاورند. این ماده بعلاوه یک آنتی اکسیدان و آنتی هیستامین قوی است؛ به این معنا که باعث کاهش التهابات و مقدار هیستامین در بدن شما می گردد. غذاهای دارای کوئرستین شامل این خوراکی ها می شوند:
- سیب
- بلوبری
- گیلاس
- بروکلی
- اسفناج
- کلم کالی
غذاهای دارای پروبیوتیک
غذاهایی مثل ماست و دوغ پروبیوتیک موادی دارند که به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید. غذاهایی که سرشار از پروبیوتیک هستند شامل این موارد می شوند:
- نان های پخته شده با خمیرترش
- خیارشور طبیعی
- پنیرهای نرم مثل پنیر گودا
- کلم ترش
- کفیر
انتخاب برترین غذاها هم تعیینا به این بستگی دارد که شما به کدام غذاها حساسیت دارید. حتی غذاهایی که برای اگزما مناسب هستند (eczema-friendly) هم ممکن است در افرادی که به آن غذا حساسیت دارند باعث تشدید یا تحریک اگزما شوند.
مصرف چه غذایی را باید محدود یا ممنوع نمود؟
غذایی که شما مصرف می کنید تعیینا باعث اگزما نمی گردد اما می تواند علائم اگزما را تحریک کند؛ مخصوصا غذاهایی که به آن ها حساسیت دارید. حساسیت های غذایی رایج شامل این خوراکی ها می شوند:
- لبنیات
- تخم مرغ
- سویا
- مغزها (خشکبار)
غذاهایی که مواد نگه دارنده و ترکیبات مصنوعی دارند هم ممکن است باعث بدتر شدن علائم اگزما شوند. این خوراکی ها شامل غذاهایی که دارای مقدار زیادی چربی ترانس هستند مثل کره مارگارین، غذاهایی عمل آوری شده و فست فود هم می شوند. غذاهایی که مقدار زیادی قند دارند نیز می توانند اگزمای پوستی را تحریک نمایند. قند باعث افزایش مقدار انسولین می گردد که نتیجه آن افزایش التهاب است. خوراکی هایی رایجی که مقدار زیادی قند دارند از این قرارند:
- کیک
- برخی از انواع قهوه
- نوشابه ها
- برخی از آب میوه ها
- فست فودها مثل همبرگر
کدام رژیم غذایی به درمان اگزمای پوستی یاری می نماید؟
یک رژیم غذایی واحد برای درمان اگزما وجود ندارد که بتوان مستقیم به آن اشاره نمود. اما داشتن رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان می تواند در کاهش علائم اگزمای دست، اگزمای صورت، اگزمای پوست سر و سایر انواع اگزما موثر باشد. برخی از رژیم های غذایی موادی دارند که با درمان اگزما همسو است و شما می توانید از فواید آن ها بهره مند شوید.
رژیم غذایی مدیترانه ای
این رژیم غذایی بر مصرف این مواد غذایی تاکید می نماید:
- میوه ها
- سبزیجات
- ماهی
- چربی های مفید مثل
در رژیم غذایی مدیترانه ای دسرهای شیرین و گوشت قرمز را می توان در مقدار بسیار کمی مصرف کرد یا حتی اصلا به سراغ شان نرفت.
رژیم غذایی ضدالتهاب (Anti-inflammatory diet)
این برنامه غذایی روی محدود کردن مصرف مواد غذایی که باعث ایجاد التهاب در بدن می گردد و افزایش مصرف غذاهای غنی از فیبر تمرکز می نماید. این رژیم تاکید زیادی روی مصرف این مواد غذایی دارد:
- میوه ها
- سبزیجات
- گندم کامل
- چربی های مفید مثل روغن زیتون
- ماهی های روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند
مصرف غذاهای دارای مواد شیمیایی در این رژیم غذایی مجاز نیست.
اگزمای دیس هیدروزیس
اگزمای دیس هیدروزیس (Dyshidrosis) یا دیس هییدروتیک نوعی از اگزمای پوستی است که به شکل تاول های کوچک زیر پوستی ظاهر می گردد. این نوع اگزما معمولا در کف پا، کف دست و انگشت ها ظاهر می گردد. مقدار این تاول ها بسیار کوچک است و در مرحله اولیه مانند گره هایی شن مانند زیر پوست احساس می شوند. بعد از چند روز تاول ها به سطح پوست می آیند و به شکل تاول های نقطه نقطه قابل مشاهده می شوند که خارش شدیدی دارند. این تاول ها باعث خشکی شدید پوست می شوند. درمان این اگزما معمولا با کرم و پمادی که پزشک متخصص تجویز می نماید انجام می گردد.
رژیم غذایی مناسب برای اگزمای دیس هیدروزیس
علت ایجاد این نوع اگزما تعیین نیست. اما برخی از مواد غذایی یا لمس برخی فلزات یا زمینه اگزما درماتیت در بدن می تواند موجب تحریک علائم اگزمای دیس هیدروزیس گردد. برای مثال موادی مانند فلز نیکل و کبالت ممکن است باعث تشدید علائم شوند. رژیم غذایی مناسب اگزمای پوستی دیس هیدروزیس چیزی نیست جز عدم مصرف غذاهایی که نیکل و کبالت در ترکیبات خود دارند. این فلزات در مواد غذایی زیر یافت می شوند:
- غلات کامل
- گندم کامل
- جو دوسر
- کاکائو
- بیکینگ پودر
- محصولات سویا
- میوه خشک
- نخود
- غذاهای کنسروی
غذاهای سرشار از ویتامین C می توانند به کاهش جذب این مواد به وسیله بدن، یاری نمایند. در نتیجه مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات می تواند به شما یاری کند که ویتامین C به بدن خود برسانید؛ سبزیجات و میوه هایی مثل:
- فلفل دلمه ای
- کلم کالی
- پرتقال
- توت فرنگی
- گل کلم
- آناناس
- انبه
منبع: Healthline
منبع: دیجیکالا مگ