در زمین قلدرها بازی نکنید!

به گزارش دنیای راه راه، این روزها در فضای اینترنتی ایران، بین مسؤولان مساله صیانت از کاربران و کوشش برای سلامت آنها بسیار داغ است. بدون پرداختن به مباحث مطرح شده و نظرات موافقان یا مخالفان، موضوع بسیار مهم، امنیت روانی کاربران در شبکه های اجتماعی است؛ امنیتی که بخشی از آن به وسیله صاحب شبکه و سیستم تامین می گردد و بخشی دیگر به وسیله فرد به واسطه آموزش و یادگیری در مدرسه و در طول دوران بلوغ. متاسفانه به علت ضعف های بسیار زیاد آموزشی و تربیتی، با مساله قلدری مجازی (Cyberbully) بیش از پیش روبرو هستیم.

در زمین قلدرها بازی نکنید!

به گزارش خبرنگاران، اوج این رفتار در حمله به صفحات اشخاص معروف مثل داوران فوتبال دیده می گردد، اما صرفا به اینجا محدود نمی گردد و روزانه افراد بسیار زیادی در شبکه های مختلف مورد حمله قلدر های مجازی که معمولا از نزدیکان، دوستان و آشنایان هستند، قرار می گیرند.

زورگویی یعنی تحت فشار قرار دادن یک نفر یا گروه به شیوه روانی، جسمی، فیزیکی و عاطفی جهت رسیدن به هدف و خواسته شخصی. از نظر قانونی زورگویی جرم است و در فضای شهری و اجتماعی انجام چنین عملی با برخورد قانونی روبرو می گردد، اما با توسعه اینترنت و فضای مجازی، افراد زورگو (که شاید در اجتماع کاملا بی آزار باشند) به سراغ این شبکه ها رفته و زورگویی خود را در اینجا نشان می دهند. زورگویی در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به دلیل مخفی بودن، حاشیه امنی برای زورگویان ایجاد نموده است.

متاسفانه در سیستم آموزشی کشور نحوه مقابله با افراد زورگو به هیچ شیوه ای آموزش داده نشده است. حتی دیده شده بعضی ها به دلیل چنین رفتاری دست به خودکشی می زنند. گرچه آمار های دقیقی از این مسأله در دست نیست، اما می توان گفت دلیل اصلی آن عدم آموزش و رشد عزت نفس برای جلوگیری از آن است. زورگویی در اینترنت صرفا به کشور ما محدود نمی گردد و یک پدیده جهانی است و شرکت های جهانی برای مقابله با آن کوشش های زیادی می نمایند.

قربانیان زورگویی صرفا یک سن و قشر خاص را شامل نمی گردد. زورگویان می توانند نزدیک ترین افراد به شما حتی اطرافیان و بستگان باشند. زورگویان رفتار متجاوزانه خود را نوعی حق برای خودشان تلقی می نمایند و معمولا بدون درج اطلاعات واقعی دست به چنین کاری می زنند.

نمونه رفتار های زورگویانه چیست؟

قلدری در شبکه های اجتماعی می تواند از یک پیغام ساده با هدف ایجاد فشار روانی بر شما شروع گردد. مثلا بابات خبر داره این طوری عکس میذاری یا همسرت می دونه تنهایی رفتی اینجا یا پاک کن حرفتو (یک موضوع اجتماعی) وگرنه با مامور میام در خونه ات.

رفتار های زورگویانه صرفا به پیغام محدود نمی گردد. یکی از این رفتار ها ساخت اکانت های جعلی با اطلاعات واقعی افراد است. برای مثال فیک پیج با استفاده از عکس و تعیینات یک فرد و درج اطلاعات نادرست و ناصحیح در خصوص آن فرد. رفتار هایی مثل پیغام های خشونت آمیز، تهدید کردن، ارسال عکس های غیراخلاقی و کامنت های توهین آمیز همه مصداق های قلدری در فضای مجازی هستند.

عموما رفتار های زورگویانه با هدف جلب توجه صورت می گیرد، اما متاسفانه افراد قلدر این رفتار را نوعی تجاوز نمی دانند! کسی که حساب کاربری خود را خصوصی نموده و مدام از جانب یک فرد با حساب های مختلف درخواست Follow دریافت می نماید، در صورت اهمیت ندادن به وسیله پیغام های مختلف دایرکت، مزاحمت برای وی ایجاد می گردد. این نوع رفتار ها همه می تواند به سلامت روان فرد قربانی آسیب بزند.

رفتار های زورگویانه ای که به وسیله نزدیکان و خانواده صورت می گیرد، معمولا شکلی دیگر دارد. این نوع رفتار ها با هدف کنترل قربانی صورت می گیرد و نه صرفا جلب توجه. تهدید های یک پسر عمو برای افشای عکس هایی که دخترعمو در صفحه خود منتشر نموده، نه تنها نوعی تجاوز به حریم خصوصی است بلکه یک رفتار قلدرمآبانه با هدف کنترل فرد تلقی می گردد. این رفتار به طور ویژه در جوامع سنتی بیشتر دیده می گردد؛ جوامعی که هر کسی خود را قیم و صاحب نوجوان و فرد می داند و به خود حق می دهد در خصوص هرچیزی از او نظر دهد.

مقابله با قلدری با ریپورت کردن

همان طور که گفته شد، شرکت های فناوری و شبکه های اجتماعی کوشش زیادی برای حفظ سلامت مخاطبان در برابر قلدری خود می نمایند. برای مثال اینستاگرام از تابستان 2021 سیستم تازه مسدود کردن تمام حساب های کاربری آینده یک فرد را در نظر گرفته است. در این شیوه حتی اگر فرد اقدام به حذف حساب بکند، چون از یک گوشی تعیین ثبت نام مجدد می نماید، همچنان برای قربانی Block شده می ماند؛ در صورتی که فرد قلدر در لیست دوستان یا Following های شما است، می توانید با سرانجام این دوستی، او را از حریم خود خارج کنید.

اما اولین اقدام برای مقابله با شخص قلدر، عدم توجه به وی است. به هیچ اسم با او وارد مصاحبه نشوید. اسکرینی از پیغام های او منتشر نکنید و به شیوه ای رفتار کنید که انگار وجود نداشته است. چنین رفتاری بسیار مشکل است، اما نادیده گرفتن یاری بزرگی برای رفتن فرد قلدر می نماید. شما نباید در زمین او بازی کنید!

در شبکه های مختلف امکان ریپورت کردن وجود دارد. گزارش مزاحمان به سایت به بهبود کیفیت شبکه یاری می نماید. معمولا ریپورت کردن ها به نتایج درستی می رسند چرا که شرکت ها از هوش مصنوعی برای کنترل کیفیت مخاطبان و جلوگیری از ایجاد کاربران مزاحم استفاده می نمایند.

شکایت به وسیله پلیس فتا

یکی از برترین رفتار ها در ایران، شکایت و پیگیری به وسیله پلیس فتا است. در صورتی که فردی شما را تهدید کرد یا رفتار های ناروا به شما نسبت داد، به راحتی می توانید با ذخیره اسکرین شات به پلیس فتا مراجعه نموده و شکایت خود را ثبت کنید.

تجربه ثابت نموده است با شکایت کردن، فرد قلدر به سرعت محو می گردد. او انتظار چنین رفتاری از قربانی ندارد به همین خاطر برای فشار آوردن بیشتر کوشش می نماید. با اولین واکنش جدی قربانی متوجه خطر برای خود می گردد و همین ترس عامل جلوگیری از تکرار اقدامات زورگویانه وی می گردد.

منبع: ضمیمه کلیک روزنامه خبرنگاران

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: donyayerahrah.ir شناسه مطلب: 1486

به "در زمین قلدرها بازی نکنید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در زمین قلدرها بازی نکنید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید