سفره افطار 3 برابر گران شد
به گزارش دنیای راه راه، ماه مبارک رمضان از راه رسید و عادات غذایی مردم تغییر کرد. فارغ از این که این ماه، فرصتی برای استغفار و راز و احتیاج با خدا است باید هزینه خانوار در این ماه هم مورد آنالیز قرار گیرد. هزینه خانوارها در این ماه تا حدی افزایش می یابد که این موضوع به همان عادات غذایی برمی شود. بعضی خانوارها ممکن است در طول سال بعضی اقلام مانند خرما را در برنامه غذایی شان نداشته باشند اما در ماه مبارک رمضان رویه تغییر می نماید و به دلیل این که این محصولات انرژی زیادی دارد و احساس گرسنگی را تا حد زیادی کاهش می دهد مصرف آن افزایش می یابد.به گواه مرکز آمار ایران، قیمت کالاهای اساسی طبق آخرین آمار نسبت به مدت مشابه سال 98 افزایش صددرصدی داشته که این موضوع می تواند هزینه های ماه مبارک رمضان را افزایش دهد.
به گزارش خبرنگاران، روزنامه جام جم دراین باره آنالیز نموده که میزان افزایش نرخ سفره ماه رمضان سال جاری با سال گذشته چقدر تفاوت دارد که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
وعده تنظیم بازار مسؤولان
چندی پیش حسن روحانی، رئیس جمهور از موفقیت دولت در بخش تنظیم بازار سخن گفت و توضیح داد: به طور هفتگی و منظم در دولت شرایط صد قلم کالای اساسی در بازار رصد و کنترل می گردد. وی اضافه نمود: از صد قلم کالایی که برای مردم بسیار مهم است و باید در بازار در اختیار مردم باشد، تقریبا 95 تا 97درصد شرایط آن قابل قبول است.
دو سه کالا هست که شرایط آن غیرقابل قبول است و باید شرایط آن را به شرایط قابل قبول برگردانیم. از سوی دیگر اسحاق جهانگیری در جلسه کارگروه تنظیم بازار و تأمین کالاهای اساسی ماه مبارک رمضان با تأکید بر اهمیت تأمین کالاهای اساسی مورد احتیاج مردم در ماه مبارک رمضان، اظهار داشت باید همه دستگاه های دولتی و نظارتی و نیز فراورینمایندگان کوشش نمایند تا کمبودی در زمینه تأمین کالاهای اساسی در کشور به وجود نیاید.
وی تأمین کالاهای اساسی نظیر شکر، روغن، خرما، مرغ و تخم مرغ، برنج و گوشت قرمز را از اولویت های اصلی دستگاه های دولتی و فراورینمایندگان کشور مطرح نمود و معتقد است در ماه مبارک رمضان باید اقلام مورد احتیاج سفره افطار مردم به وفور و با قیمت مناسب در اختیارشان قرار بگیرد.
جهانگیری با اشاره به افزایش تقاضا برای بعضی کالاها در ماه رمضان گفت: گزارش های اعلام شده از سوی دستگاه ها نشان می دهد که به میزان لازم کالاهای مرتبط، فراوری و ذخیره سازی شده است و بر اساس پیش بینی ها مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد.
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت رصد روزانه بازارها، خواهان دخالت لازم ستاد تنظیم بازار برای جلوگیری از افزایش قیمت شد و اضافه نمود: همه دستگاه ها به ویژه دستگاه های نظارتی و تعزیرات و سازمان حمایت از مصرف نمایندگان باید با حضورشان در صحنه به مردم اطمینان بخشی نمایند.
سخنان رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور در حالی مطرح می گردد که به تازگی صف های مرغ و روغن جمع شده و بقیه کالاها با قیمت های گران تر نسبت به سال گذشته به دست مردم می رسد. این در حالی است که برای واردات کالاهای اساسی دولت ارز ترجیحی (4200 تومانی) در بودجه سال جاری قرار داد و زمانی که مجلس قصد حذف آن را داشت از نابسامانی بازار در صورت انجام این کار اطلاع داد.
پس از اصرار دولت، مجلس قانع شد که تا شهریورماه ارز ترجیحی ادامه داشته باشد و طی این مدت سازوکاری برای حذف آن فراهم گردد. مردادماه اختیارات دولت به رئیس جمهور جدید واگذار خواهد شد و بعید است تا آن موقع دولت دوازدهم در این زمینه کاری از پیش ببرد.
افزایش 3 برابری قیمت سفره ماه رمضان
بعضی خانوارها پس از افطار تا سحر، وعده غذایی ندارند و معمولا یک وعده در سحر میل می نمایند. یکی از غذاهایی که در این ماه زیاد پخت می گردد انواع خورشت است. گوشت خورشتی گوسفندی اکنون کیلویی 160هزار تومان، ران گوسفندی 185هزار تومان، ماهیچه 210هزار تومان و شقه کیلویی 138هزار تومان است.
به طور میانگین اگر هر فرد در ماه مبارک رمضان ماهانه فقط یک کیلو گوشت مصرف کند برای یک خانوار چهار نفره حداقل باید 640 هزار تومان در نظر گرفت. به دلیل افزایش قیمت گوشت گوسفند در بازار، بعضی خانوارها از گوشت گوساله استفاده می نمایند.
ران گوساله کیلویی 135هزارتومان، شقه 105هزار تومان، ماهیچه 140هزار تومان و چرخ نموده مخلوط 110هزار تومان در بازار به فروش می رسد. یک خانوار چهارنفره برای مصرف گوشت گوساله نیز باید هزینه ای بر پایه 500 هزار تومان را در نظر گرفت. سال گذشته گزارشی تهیه کردیم که هر سفره افطار برای خانوار 4 نفره حدود 34 هزار تومان هزینه داشت. آش و حلیم به ترتیب با قیمت های 20 و 25هزار تومان عرضه می شدند که افزایش 90 تا 100درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه نموده اند. همچنین هر کیلو خرما 24هزار تومان قیمت داشت که اکنون به42هزار تومان رسیده است.
سال گذشته سازمان حمایت اعلام نموده بود برنج هندی با قیمت کیلویی حداکثر 8000تومان، شکر با قیمت کیلویی حداکثر 5900تومان، مرغ با قیمت کیلویی حداکثر 12هزار تومان، گوشت قرمز منجمد با قیمت مصوب کیلویی حداکثر 42هزار تومان، 50هزار تن روغن خام برای فراوری انواع روغن نباتی در سقف قیمت مصوب و 100هزار تن انواع خرمای مضافتی و کبکاب که با توجه به نوع، کیفیت، وزن بسته بندی و سایر معینه های آن توسط کارگروه تنظیم بازار استان قیمت گذاری می گردد، در فروشگاه های زنجیره ای، اصناف منتخب، میادین میوه و تره بار و تعاونی ها برای ماه رمضان عرضه می گردد.
قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی با استخوان 68 هزار و 800تومان، گوشت گاو و گوساله بی استخوان 69 هزار تومان، گوشت مرغ 12هزار تومان، هر شانه حدود دو کیلوگرمی تخم مرغ 21هزار و 500تومان، شیر پاستوریزه یک لیتری 4900تومان، پنیر پاستوریزه 450 گرمی 8800تومان و هر کیلو برنج داخلی درجه یک 15هزار و 700 تومان بود. حالا هر سفره افطار با توجه به افزایش قیمت کالاهای اساسی حداقل 100هزار تومان آب می خورد که این موضوع نشان از افزایش سه برابری نسبت به سال گذشته است.
به طور معمول هر خانواده چهارنفره به طور متوسط در ماه رمضان چهار کیلوگرم گوشت گوسفندی یا گاو، پنج کیلوگرم گوشت مرغ، سه کیلوگرم زولبیا و بامیه، سه کیلوگرم حلیم یا سه کیلوگرم آش، 10 کیلوگرم برنج، چهار لیتر شیر، چهاربسته پنیر، چهار بسته خرما، یک بسته چای، دو بسته شکر، 30 عدد نان بربری، 30 عدد نان سنگک و دو لیتر روغن مصرف می نمایند؛ بنابراین اگر افزایش قیمتی در هیچ یک از کالای مذکور رخ ندهد، با یک حساب سرانگشتی می توان فهمید رمضان سال جاری برای هر خانواده ایرانی سه میلیون تومان آب می خورد.
افزایش قیمت مناسب ترین پروتئین گوشتی
مرغ یکی از اقلام پروتئینی است که بیشترین مصرف را در بین خانوارهای ایرانی خصوصا در ماه رمضان دارد. این کالا از فروردین گذشته تا به امروز بیش از 100درصد افزایش قیمت داشته است. فروردین سال گذشته قیمت هر کیلو مرغ 11هزار تومان بود و یک مرغ کامل دوکیلویی با هزینه خرد کردن و بسته بندی 23هزار تومان تمام می شد. جالب اینجاست که برای واردات نهاده و خوراک دام همچنان ارز ترجیحی پرداخت می گردد و معین نیست چه اتفاقی باعث شده مرغ به نرخ 24 هزار و 900 تومان برسد.
همچنین برنج ایرانی که در بهمن سال 98 با قیمت 23هزار تومان به دست مردم می رسید، اکنون با قیمت 39هزار تومان عرضه می گردد. برنج هندی نیز در زمان مذکور 11هزار تومان بود که اکنون با قیمت 30هزار تومان فروخته می گردد. با این که انتظار می رفت بازار در ایام منتهی به نوروز و فروردین ماه تنظیم گردد، این اتفاق نیفتاد و بسیاری از مردم برای تهیه اقلام اساسی ساعت ها مجبور به ایستادن در صف بودند.
حالا این انتظار وجود دارد که بازار در ماه رمضان تنظیم گردد و اقلام اساسی و مورد مصرف در این ایام با نرخ متعادل فروخته گردد. نان، پنیر، چای، شکر، خرما و سبزی اقلام ضروری و اساسی ماه رمضان هستند و بعضی اقلام دیگر مانند زولبیا و بامیه، حلیم و آش نیز در بعضی ایام مورد مصرف قرار می گیرد.
حداقل های سفره رمضان
طبق گفته مسؤولان ستاد تنظیم بازار خرما که یکی از اقلام پر مصرف است افزایش قیمت نخواهد داشت و قیمت این کالا از کیلویی 35هزار تومان تا 90 هزار تومان است. البته خرماهایی که اغلب به دست خانوارها می رسد در بازه قیمتی 38 تا 48هزار تومان قرار دارند. به طور متوسط هر فرد روزانه 50گرم پنیر مصرف می نماید و اگر یک خانوار چهار نفره را در نظر بگیریم در انتها ماه شش کیلو پنیر مصرف نموده است.
قیمت هر بسته پنیر بسته بندی حدود 15 تا 17هزارتومان است که اگر کف قیمت را در نظر بگیریم، در انتها ماه 225هزار تومان برای پنیر پرداخته شده است. نان هم به صورت نامحسوسی اواخر سال گذشته افزایش قیمت داشت و نانوایی های سنگکی و بربری از پخت نان ساده خودداری می نمایند و نان خود را با یک روکنجد با قیمت هزارتومان بالاتر از قیمت مصوب به فروش می رسانند.
قیمت مصوب نان سنگک ساده 1800تومان و بربری ساده 1500تومان است. همچنین نان تافتون 850 و لواش با نرخ 300تومان فروخته می گردد. البته ارقام مذکور در پایین ترین سطح در نظر گرفته شده است. یک خانواده چهار نفره حداقل روزانه یک نان سنگک مصرف دارند که رقم این کالا در یک ماه 54هزار تومان می گردد.
هر کیلو سبزی خوردن در بازار 25 تا 30هزار تومان است و اگر روزانه خانوار 200گرم مصرف سبزی داشته باشد باید روزانه مبلغی حدود 10هزار تومان کنار بگذارد. زولبیا و بامیه هم قرار است با قیمت مصوب 48هزار تومان به دست مردم برسد. هر کیلوگرم حلیم ساده 41هزار تومان و با مخلفات (شامل دارچین، کنجد، روغن حیوانی، نارگیل و …) 45هزارتومان، آش رشته ساده 40هزارتومان و با مخلفات 43هزارتومان، آش شله قلمکار ساده 41هزارتومان و با مخلفات 45هزارتومان، عرضه گردد.
در استان تهران همچنین هر پرس آش و حلیم نیز به قیمت 20هزار تومان عرضه خواهدشد. به بیان بهتر برای یک خانواده چهار نفره که قصد داشته باشند یک روز را به خرید حلیم یا آش اختصاص دهند، باید 80هزار تومان در هر روز بپردازند. چای جزو جدانشدنی از سفره افطار است. قیمت هر کیلو چای حدود 100هزار تومان است و به طور متوسط ماهانه بین 300 تا 400گرم مصرف می گردد.
منبع: جام جم آنلاین