60 نکته راهنمای خرید میگو ، نام و سایز انواع میگو ، درشت سالم تره یا ریز؟
به گزارش دنیای راه راه، میگوی تازه و باکیفیت چه مشخصاتی داره؟ میگو از اون خوراکی های دریایی محبوبه که هم خوشمزست، هم خیلی مقوی. بالا بودن بار پروتئین، کم بودن بار چربی، سرشار بودن از امگا 3 و مواد معدنی از مهم ترین ویژگی های تغذیه ای میگو به حساب میان. اما خرید میگو برای خیلی ها همواره یه سؤال بزرگه: کدوم میگو بهتره؟ میگو تازه بخرم یا منجمد؟ میگو سایز بزرگ تر بگیرم یا کوچیک؟ با این مقاله از در همراه ما باشید تا راهنمای خرید میگو و همه نکات ریز و درشت در این زمینه رو با شما به اشتراک بذاریم.

چرا انتخاب و خرید میگوی مناسب مهمه؟
میگو جزو غذاهای دریایی نسبتا گرون به حساب میاد. پس طبیعیه که آدم دلش نخواد پول بده و آخرش محصول بی کیفیتی بخره. از طرف دیگه، کیفیت میگو مستقیما روی طعم غذا تاثیر می ذاره. یه میگوی تازه و درست و حسابی هم عطر دریا می ده، هم گوشت سفت و شیرین داره. در مقابل، میگوی کهنه یا بی کیفیت، بوی بد می ده و غذا رو خراب می کنه. برای همین لازمه قبل از خرید میگو، همه فوت وفن ها رو بدونید.
در صورت تمایل، برای خرید انواع می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
انواع میگو و ویژگی های هر کدام
میگوها تنوع زیادی دارن؛ از دریایی و پرورشی گرفته تا گونه های خاص مثل ببری، صورتی، سنگی و شاه میگو، که هر کدوم ظاهر، طعم و کاربرد متفاوتی دارن.
میگو دریایی
این نوع میگو از دل آب های آزاد صید می شه. طبیعی رشد نموده و کیفیتش بالاتر از پرورشی هاست. میگو دریایی گوشت محکم تر، طعم غلیظ تر و عطر خاصی داره. میگو دریایی برای افرادی که کیفیت براشون مهم تر از قیمته، برترین انتخابه.
میگو پرورشی
میگو پرورشی همونطور که از اسمش پیداست توی مزارع مخصوصی پرورش داده می شه؛ همواره در دسترسه و قیمتش نسبت به میگو دریایی مناسب تره. میگو پرورشی سایزبندی های متنوعی داره و برای مصرف روزانه خیلی خوبه. طعمش شاید به قدرت میگوی دریایی نباشه، اما یه گزینه مالی و ارزان ست.
میگو ریز یا خلیجی
میگو ریز یا میگو خلیجی سایز کوچیکی داره و بیشتر در جنوب ایران صید می شه. این میگو برای تهیه ، ، و غذاهای سنتی فوق العاده ست. از نظر قیمت هم به صرفه تر از بقیه گونه هاست.
میگو درشت یا Jumbo
میگو درشت سایز بزرگ و ظاهر لوکسی داره. این میگو بیشتر برای تهیه کباب، گریل و غذاهای مجلسی استفاده می شه؛ هرچی سایزش بزرگ تر باشه، قیمتش هم بالاتر می ره.
میگو ببری (Tiger shrimp)
میگو ببری با پوسته راه راه قهوه ای یا سیاه به راحتی شناخته می شه. سایزش معمولا درشت تر از بیشتر گونه هاست و گوشت سفت و خوش طعمی داره که موقع پخت شکل و مزه ش رو به خوبی حفظ می کنه. به خاطر همین، برای گریل، کباب و غذاهای لوکس یکی از محبوب ترین انتخاب هاست.
میگو صورتی (Pink shrimp)
این نوع میگو حتی قبل از پخت هم رنگ طبیعی صورتی یا نارنجی روشن داره. گوشتش لطیف و شیرینه و طعم ملایمی داره که باعث می شه برای غذاهایی مثل ، ، یا سرخ کردن خیلی مجذوب کننده باشه. ظاهر خوشرنگش هم باعث می شه بشقاب غذا جلوه خاصی پیدا کنه.
میگو سنگی (Rock shrimp)
میگو سنگی پوسته خیلی سفت و ضخیمی داره؛ ولی داخلش یه تکه گوشت شیرین، لطیف و خوشمزه پنهان شده. برخی ها عقیده دارن مزه ش نزدیک به خرچنگه. به علت سختی در پاک کردن، بیشتر در رستوران ها یا به وسیله آشپزهای حرفه ای استفاده می شه و کمتر در آشپزخانه های خانگی دیده می شه.
شاه میگو (King prawn / Lobster prawn)
انواع شاه میگو از بزرگ ترین انواع میگو به حساب میان؛ تا جایی که گاهی اوقات، یه دونه ش هم وزن چند میگوی معمولیه. گوشت درشت، محکم و شیرینی داره و بعد از پخت رنگ قرمز و نارنجی براقی پیدا می کنه. معمولا برای غذاهای مجلسی، کبابی یا سرو در رستوران های لوکس استفاده می شه و قیمتش هم از بیشتر گونه ها بالاتره.
بیشتر بخوانید:
سایزبندی میگو یعنی چی و چرا مهمه؟
میگو رو توی بازار معمولا بر اساس تعداد در هر کیلوگرم دسته بندی می کنن. یعنی فروشنده به جای این که فقط بگه میگو درشته یا ریزه، می گه سایزش مثلا 20-30 یا 50-60 هست. حالا این یعنی چی؟
- سایز 20-30: یعنی در هر کیلو، حدود 20 تا 30 عدد میگو وجود داره. چون تعداد کمه، پس معلوم می شه میگوها درشت هستن.
- سایز 50-60: یعنی در هر کیلو، حدود 50 تا 60 عدد میگو هست. چون تعداد زیاده، پس یعنی میگوها ریز هستن.
- قاعده کلی خیلی ساده ست: هرچی عدد کمتر باشه، میگو بزرگ تره.
چرا سایز میگو مهمه؟
طبق راهنمای خرید میگو توجه به سایز میگو مهمه چون هم روی طعم و ظاهر غذا اثر می ذاره، هم روی قیمت و کاربردی که توی آشپزی داره. در ادامه، این موارد رو براتون آنالیز می کنیم:
تاثیر روی غذا
- اگه برای خورش یا قلیه میگو می خواید، میگو سایز ریز یا میانه بهتره چون راحت پخته می شه و با غذا هم به خوبی قاطی می شه.
- برای پاستا یا سالاد، معمولا میگو سایز میانه استفاده می شه تا نه زیادی بزرگ باشه که توی لقمه جا نشه، نه زیادی ریز که دیده نشه.
- برای کبابی یا گریل، قطعا باید سراغ سایز میگو درشت یا Jumbo برید چون هم خوش فرم تره، هم روی آتش جمع نمی شه.
تاثیر روی قیمت
- سایزهای بزرگ تر میگو معمولا گرون تر هستن چون تعداد کمتری توی هر کیلو دارن و صیدشون هم سخت تره.
- سایزهای ریزتر ارزون تر هستن و برای مصرف روزمره به صرفه ترن.
تاثیر روی ظاهر غذا
- یه بشقاب با چند تا میگوی بزرگ خیلی شیک تر و لوکس تر دیده می شه.
- اما برای خوراک های خمیری یا خورشتی، میگوهای ریز باعث می شن غذا خوش خوراک تر بشه.
سایزهای رایج در بازار
سایز میگو فقط یه عدد نیست؛ بلکه تعیین می کنه غذای شما چه شکلی بشه، چه طعمی بده و چقدر هزینه روی دستتون بذاره. در ادامه، رایج ترین سایزهای میگوی موجود در بازار رو به شما معرفی می کنیم:
- 10-15: خیلی خیلی درشت (شاه میگو یا Jumbo).
- 20-30: درشت، عالی برای کباب و مهمونی.
- 30-40: میانه رو به درشت، مناسب سرخ کردنی یا پاستا.
- 40-50: میانه، برای سالاد، خوراک و پلو میگو.
- 50-60: ریز، بیشتر برای خورش و قلیه.
- 60 به بالا: خیلی ریز، ارزون تر و مناسب غذاهای ترکیبی.
تازه بخریم یا منجمد؟
- میگوی تازه: رنگش شفافه، بوی ملایم دریا می ده و گوشتش محکم و انعطاف پذیره. چشم هاش سیاه و براقن که نشونه تازگیه. اگه درست ساحل زندگی می کنید و امکان خرید میگوی تازه دارید، همواره تهیه این نوع میگو رو در اولویت قرار بدید.
- میگوی منجمد: بسته بندی استاندارد داره، بدون یخ زدگی اضافه یا بوی بد و تاریخ فراوری و انقضاش تعیینه. برای شهرهایی که دسترسی به میگوی تازه سخت تره، میگوی منجمد یک انتخاب امن و راحته.
چطور می تونیم از تازه و باکیفیت بودن میگو مطمئن بشیم؟
- رنگ غیرطبیعی: اگه میگو زرد، خاکستری تیره یا خیلی بی رنگ باشه، یعنی کیفیت خوبی نداره.
- بو: بوی زننده یا تند یعنی میگو تازه نیست و احتمال داره فاسد باشه.
- پوست و بافت: اگه پوست و بافت میگو نرم یا له شده باشه، معنیش اینه که میگو کهنه ست.
- چشم ها: چشم های کدر و بی حال نشونه تازه نبودن میگو هستن.
- دم و شاخک ها: اگه زیاد کنده شده باشن، یعنی میگو با شرایط نامناسب نگهداری شده.
بیشتر بخوانید:
میگوی پاک شده بخریم یا با پوسته؟
- میگو با پوسته: ارزون تر و موندگارتره، اما احتیاج به تمیز کردن داره و زمان بیشتری می بره.
- میگو پاک شده: آماده پخته و سریع استفاده می شه؛ فقط کمی گرون تره. برای افرادی که عجله دارن یا می خوان سریع غذا درست کنن، میگو پاک شده گزینه بسیار مناسبی به حساب میاد.
برترین روش نگهداری میگو
- تازه: بهتره همون روز یا نهایتا روز بعد مصرف بشه تا کیفیتش حفظ بشه.
- برای مدت طولانی: حتما فریز کنید. بهتره میگوها رو توی بسته بندی های کوچیک بذارید تا هر بار فقط به میزان احتیاج باز کنید و باقی میگوها تازه بمونن.
- ابزار مناسب: کیسه زیپ دار یا ظرف دربسته برترین گزینه ست تا از خراب شدن میگو در فریزر جلوگیری بشه.
چه میگویی برای چه غذایی مناسبه؟
- ریز: مناسب خورش، سوپ یا قلیه میگو. چون کوچک و نرمن، راحت با مواد غذایی ترکیب می شن و سریع می پزن.
- میانه: برای پاستا، سالاد یا سرخ کردنی خیلی مناسبن. نه زیاد کوچیک هستن که دیده نشن، نه زیاد بزرگ که خوردن شون سخت باشه.
- درشت (ببری یا شاه میگو): برای کباب، گریل یا غذاهای مهمونی عالی هستن. سایز بزرگ شون ظاهر غذا رو لوکس می کنه و گوشت شون بعد از پخت هم بافت بسیار خوبی داره.
اشتباهات رایج هنگام خرید و نگهداری میگو
در ادامه، رایج ترین اشتباهات مربوط خرید میگو رو به شما معرفی می کنیم:
انتخاب سایز اشتباه میگو برای نوع غذا
خیلی ها فکر می کنن هر میگویی برای پخت هر غذایی مناسبه، در حالی که سایز میگو تاثیر مستقیم روی ظاهر و طعم غذا داره.
بی توجهی به تازه بودن میگو
خیلی ها فقط به بسته بندی یا قیمت میگو نگاه می کنن و تازگی میگو رو آنالیز نمی کنن. در حالی که، تازه بودن از مهم ترین ویژگی هایی ست که موقع خرید میگو باید در نظر بگیرید.
دیفراست کردن بسته بندی منجمد و دوباره فریز کردن
این کار از اون اشتباه رایجیه که اغلب افراد انجامش می دن. وقتی میگو یه بار دیفراست می شه و دوباره فریز می شه، گوشت میگو حالت سفت و لاستیکی پیدا کنه. طعم و بوی اصلی میگو هم کاهش پیدا می کنه. درضمن، احتمال فساد یا رشد باکتری ها بیشتر می شه.
خرید میگوی پاک شده بدون آنالیز کیفیت
خیلی ها فکر می کنن میگوی پاک شده همواره خوب و سالمه؛ ولی توجه داشته باشید که گوشت میگو باید بدون لکه باشه. چون، وجود لکه های سیاه یا نقاط نرم نشونه کهنه بودن هستن. بعلاوه، روده یا رگ میگو باید کامل خارج شده باشه، وگرنه طعم غذا تلخ می شه. نهایتا، بسته بندی این نوع میگو باید استاندارد و روش نگهداریش مطمئن باشه و تاریخ فراوری و انقضا هم باید داشته باشه.
نگهداری نادرست میگو بعد از خرید
طبق راهنمای خرید میگو هر نوع میگویی اگه به روش نادرست بسته بندی بشه، خیلی زود کیفیت خودش رو از دست می ده. یادتون باشه، میگوی تازه حتما باید همون روز یا نهایتا روز بعد مصرف بشه. اگه هم قراره میگو رو برای مدت طولانی نگهدارید، حتما باید داخل کیسه زیپ درا یا ظرف دربسته بذارید و فریز کنید. میگو رو نباید در دمای محیط یا داخل آب ولرم نگهداری کنید، چون احتمال رشد باکتری زیاد می شه.
بی توجهی به بوی گوشت و تغییر رنگ هنگام پخت
گوشت میگو باید بعد از پخت سفید یا صورتی روشن باشه. اگه گوشت میگو خاکستری یا خیلی تیره شد یا بوی نامطبوع داد، یعنی کیفیت پایین بوده و بهتره استفاده نشه.
عدم تطابق نوع میگو با روش پخت
میگوهای ریز و میانه زمان پخت کوتاه می خوان؛ اگر زیاد بمونن سفت و لاستیکی می شن. در حالی که میگوهای درشت می تونن کمی طولانی تر پخته بشن، ولی باز هم نباید زیادی روی حرارت بمونن تا طعم و آب گوشت حفظ بشه. انتخاب اشتباه میگو برای روش پخت، می تونه نتیجه نهایی غذا رو خراب کنه و ارزش غذایی رو کاهش بده.
عوامل موثر بر قیمت میگو
قیمت میگو تحت تاثیر عواملی مثل نوع، سایز، تازه یا منجمد بودن، فصل صید و روش بسته بندی قرار می گیره:
نوع میگو
- میگو ببری و شاه میگو هم درشت و گوشتی هستن، هم طعم بهتری دارن و البته، قیمت شون هم بالاتره.
- میگو صورتی و سنگی سایز کوچکتری دارن و در دسترس تر هستن؛ بنابراین، قیمت شون هم پایین تره.
- میگوی پرورشی معمولا ارزون تر از میگوهای دریاییه چون هزینه صید و حمل و نقلش کمتره.
سایز میگو
- هرچی میگو بزرگ تر باشه (عدد سایز کمتر باشه)، قیمتش بالاتر می ره.
- میگوی خیلی ریز مناسب برای سوپ و خورش ارزون تره، در حالی که میگوی درشت مناسب برای گریل یا مهمانی ها گرون تره.
تازه یا منجمد بودن
- قیمت میگوی تازه در سواحل و شهرهای ساحل معمولا بالاتره؛ چون دسترسی محدود و احتیاج به حمل سریع داره.
- میگوی منجمد استاندارد ارزون تره و برای شهرهای غیر ساحلی انتخاب امن و ارزان تریه.
فصل و زمان صید
- فصل صید میگو روی عرضه و تقاضا اثر مستقیم داره. در فصولی که صید کم باشه، قیمت افزایش پیدا می کنه.
- آب و هوای بد یا مسائل زیست محیطی هم می تونن قیمت میگو رو بالا ببرن.
روش بسته بندی و آماده سازی
- میگوی پاک شده و آماده پخت کمی گرون تره چون کار اضافی روی میگوها اجرا شده.
- میگوی با پوسته ارزون تره و زمان بیشتری می شه اون رو نگهداری کرد.
محل خرید و هزینه حمل
- فروشگاه های معتبر یا رستوران ها معمولا میگو رو با قیمت بالاتری عرضه می کنن.
- میگوهای وارداتی یا میگوهایی که مسیرهای طولانی تری رو پشت سر گذاشتن با هزینه بیشتری در اختیار مصرف کننده قرار می گیرن.
کیفیت و تازگی
- میگوی تازه با رنگ شفاف، پوست سالم و بوی ملایم همواره قیمت بالاتری داره.
- میگوی کهنه یا دارای لکه های غیرطبیعی، ارزون تر فروخته می شه؛ ولی خوردنش ریسک بسیار زیادی داره.
موقع خرید میگو به چه نکاتی دقت کنیم؟
- طبق اصول راهنمای خرید میگو رنگ میگو باید شفاف و طبیعی باشه، زرد یا خاکستری تیره نشونه بی کیفیتی ست.
- بوی میگو باید ملایم و شبیه دریا باشه، بوی زننده یا تند یعنی تازه نیست.
- گوشت میگو باید محکم و انعطاف پذیر باشه، پوست نرم یا له شده نشونه کهنه بودنشه.
- چشم های میگو باید سیاه و براق باشه، چشم های کدر یا بی حال نوشنه تازه نبودن میگوست.
- دم و شاخک ها باید تا حد امکان سالم باشن، کنده شدن زیاد نشونه نگهداری نامناسبه.
- اگه میگو منجمده، حتما تاریخ فراوری و انقضای روی بسته بندی باید تعیین باشه و خود بسته بندی هم باید سالم و وکیوم شده باشه.
- موقع خرید میگو پاک شده، مطمئن بشید گوشت میگو سالم و بدون لکه باشه.
- برای خرید میگو با پوسته، پوست باید محکم و سالم باشه و هیچ قسمت له شده ای نداشته باشه.
- سایز میگو باید با غذایی که می خواید درست کنید تناسب داشته باشه؛ ریز برای خورش و سوپ، میانه برای پاستا و سالاد، درشت برای کباب و گریل.
- در نهایت، اگر قصد دارید میگو رو برای مدت طولانی نگهدارید، حتما باید فریزش کنید و بسته بندی کوچیک انتخاب کنید تا هر بار فقط میزان لازم استفاده بشه.
سوالات متداول در راهنمای خرید میگو
میگو تازه بخرم یا منجمد؟
اگه ساحل هستید تازه خریداری کنید؛ ولی در شهرهای غیرساحلی، میگوی منجمد استاندارد انتخاب امن تریه.
سایز میگو چه اهمیتی داره؟
طبق راهنمای خرید میگو هرچی عدد سایز کمتر باشه، میگو بزرگ تره. سایز میگو روی ظاهر غذا، زمان پخت و قیمت تاثیر می ذاره.
میگو پاک شده بخرم یا با پوسته؟
میگو با پوسته ارزون تر و موندگارتره؛ ولی تمیز کردنش وقت زیادی می گیره. پاک شده آماده پخته و سریع استفاده می شه، فقط کمی گرون تره.
رنگ و بوی میگو چه چیزی رو نشون می ده؟
رنگ شفاف و بوی ملایم نشان دهنده تازگی می تونه باشه. رنگ غیرطبیعی یا بوی زننده یعنی میگو تازه نیست.
برترین روش نگهداری میگو چیه؟
میگوی تازه رو همون روز یا نهایتا فرداش مصرف کنید. برای استفاده طولانی مدت، حتما میگو رو فریز کنید و در بسته بندی کوچک نگهداری کنید.
چه میگویی برای چه غذایی مناسبه؟
ریز برای خورش، سوپ و قلیه، میانه برای پاستا، سالاد و سرخ کردنی، درشت (ببری یا شاه میگو) برای کباب و غذاهای مهمونی.
موقع خرید میگوی بسته بندی شده به چه نکاتی توجه کنیم؟
بسته بندی باید سالم، وکیوم یا هواگیری شده باشه و تاریخ فراوری و انقضا تعیین باشه.
چطور بفهمیم میگو تازه یا کهنه است؟
پوست له شده، چشم های کدر، دم و شاخک های کنده شده و بوی زننده نشان دهنده کهنه بودن میگو هستن.
منبع: افق کوروش